Sint Anthonis
Molenstraat 2a
T (0485) 38 22 72

Overloon
Baansestraat 6c
T (0478) 64 24 75

 Volg ons op            Bezoek op facebook

Nieuw in onze praktijk: Fasciatherapie

Sinds kort is Miranda ook Fasciatherapeut. Maar wat is fasciatherapie of Fascia Integratie Therapie?

De FIT (Fascia Integratie Therapie) - methode is een nieuwe vorm van fysiotherapie welke erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie.

Bij deze methode wordt er niet slechts gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar uw houding en beweging als geheel. Fascia is een andere woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden ('sensoren') dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia.

Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam dat loopt van top tot teen, van huid tot in het bot. De fascia zorgt ervoor dat uw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft.  Maar minstens zo belangrijk is dat er tussen deze vliezen een vloeibare gel zit die er voor zorgt dat spieren soepel langs elkaar kunnen. Het fasciasysteem zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Hiermee speelt het een zeer belangrijke rol bij uw gezondheid en mobiliteit.

Kwaliteiten van gezonde fascia zijn: soepel, gehydrateerd, sterk en veerkrachtig.

Miranda heeft als specialisatie in de fasciatherapie de aantekening Lymfe en Litteken. Hierbij wordt specifiek de samenwerking tussen fascia en de lymfeflow gestimuleerd en littekens losgemaakt zodat de fascia en de gel in de fascia weer soepel kunnen bewegen waardoor klachten afnemen en verdwijnen. Deze behandeling is uitstekend te combineren met oedeemtherapie bijv. na borstkanker.